JAJA ZAPIEKANE Z KASZĄ PERŁOWĄ LUB Z RYŻEM

4 jaja, 20 dag ryżu, 1 łyżka tłuszczu, 1 szklanka mleka, 2 szklanki sosu z suszonych lub świeżych grzybów, 2 łyżki tartej bułki, 2 łyżki ostrego utartego sera, 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki.

Jaja umyć, kolejno wylewać i zawartość do miseczki. Ryż przebrać, umyć. Zagotować mleko z dodatkiem szklanki wody i masła, osolić. Do wrzątku wsypać ryż, ugotować na sypko. Gdy ryż wchłonie płyn, należy garnek ustawić na płytce ochronnej na bardzo małym płomieniu lub dogotować w kąpieli wodnej. Ugotowany ryż wymieszać z pietruszką, przyprawić pieprzem i wyłożyć na żaroodporny półmisek. Łyżką wazową uformować na powierzchni ryżu 4 wgłębienia. W każdym umieścić jedno jajko. Wstawić do nagrzanego piekarnika na kilka minut. Gdy jaja zaczną się ścinać, wyjąć, zalać przygotowanym sosem grzybowym. Powierzchnię posypać serem wymieszanym z tartą bułką. Zrumienić. Podawać z dodatkiem fasolki szparagowej lub zielonego groszku i z surówkami z warzyw.

Powiązane przepisy