JAJA FASZEROWANE

5-6 jaj, 3 łyżki tartej bułki, 6 łyżek posiekanej zielonej pietruszki ze szczypiorkiem, 1/2 szklanki mleka, 3 łyżki śmietany, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia. 4-5 jaj ugotować na twardo (10 minut od zawrzenia). Przełożyć do zimnej wody. Gdy jaja ostygną, pokrajać je na połówki wzdłuż wraz ze skorupką.

Najlepszy efekt uzyskamy, przepoławiając je szybkim uderzeniem ostrego noża. Wyjmować kolejno połówki jaj ze skorupek, podważając nożem. Połowę tartej bułki zwilżyć mlekiem. Połówki ugotowanych jaj rozetrzeć widelcem lub drobno posiekać, wymieszać z posiekaną zieleniną, surowym jajem, śmietaną i tartą bułką, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotowaną masą napełnić skorupki jaj, przyciskać, układając przekrojem na warstwie tartej bułki. Smażyć na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Obrumienione jaja wstawić do lekko nagrzanego piekarnika, żeby „doszły”. Podawać na gorąco z dodatkiem ziemniaków, sosów i warzyw gotowanych. Jaja faszerowane można podawać także na zimno, z dodatkiem sałatek i zimnych sosów.

Powiązane przepisy