FASOLA W SOSIE POMIDOROWYM

30 – 40 dag fasoli „Jasiek”, 75 dag mrożonych lub świeżych pomidorów, 3 łyżki oleju lub oliwy, 1/2 szklanki śmietany, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz, cukier, 10 dag żółtego sera, 6 łyżek posiekanej zielonej pietruszki z rzeżuchą.

Fasolę przebrać, umyć, namoczyć w ostudzonej prze-gotowanej wodzie, pozostawić na noc. Ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyła, pod koniec gotowania posolić. Pomidory umyć, sparzyć wrzącą wodą, zdjąć skórki, obrane pokrajać w plasterki, włożyć do rondelka, dodać olej lub oliwę, osolić, udusić na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Uzyskany w ten sposób sos przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i roztartym z solą czosnkiem. Sos wymieszać ze śmietaną. Ugotowaną fasolę odcedzić, wymieszać z utartym serem, wyłożyć na półmisek, polać przygotowanym sosem, posypać posiekaną pietruszką. Amatorzy mogą wzbogacić potrawę dodatkiem pokrajanej w cienkie plastry i lekko podsmażonej kiełbasy albo jaj ugotowanych na twardo. Wyłożoną na półmisek fasolę obkłada się dookoła ćwiartkami jaj lub kiełbasą. Podawać jako danie obiadowe z dodatkiem sałaty.

Powiązane przepisy