FASOLA LUB SOJA Z GRZYBAMI

40 dag drobnej białej fasoli lub soi, 1/2 kg świeżych grzybów (pieczarek), 15 dag cebuli, 5 dag oleju lub oliwy, 1/2 szklanki śmietany, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, 2 jaja ugotowane na twardo, 5 łyżek posiekanej zielonej pietruszki z koperkiem.

Fasolę przebrać, umyć. Namoczyć w ostudzonej prze-gotowanej wodzie. Pozostawić na noc. Ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyła. Pod koniec gotowania osolić. Pieczarki lub grzyby oczyścić, umyć, a następnie drobno poszatkować. Obraną cebulę opłukać, drobno posiekać i lekko podrumienić na oliwie lub oleju, dodać pieczarki, osolić, skropić wodą i udusić pod przykryciem do miękkości, wymieszać ze śmietaną, sprawdzić smak, ewentualnie przyprawić solą. Czosnek obrać, opłukać, drobno posiekać. Ugotowaną fasolę odcedzić, wymieszać z czosnkiem, oprószyć pieprzem, wyłożyć na półmisek, polać sosem pieczarkowym, posypać posiekanymi drobno jajami, ugotowanymi na twardo, i zieloną pietruszką. Podawać jako danie obiadowe z dodatkiem surówek.

Powiązane przepisy