Czosnek

Ojczyzną czosnku są stepy Azji środkowej, ale obecnie uprawiany jest na całym świecie. Stał się szczególnie popularny w krajach Europy południowej i wschodniej. Jest szeroko stosowany do wszelkiego rodzaju potraw, nadając im ostrość i specyficzny intensywny zapach. Dzięki długo utrzymującemu się zapachowi ma swych zwolenników, ale także i wrogów.

Dlatego potraw z czosnkiem nie należy przygotowywać dla gości, jeśli nie zna się ich upodobań w stosunku do tej przyprawy. Czosnek należy stosować umiejętnie i z dużym umiarem. Przyrządzając sałatę wystarczy przeciąć ząbek czosnku, nadziać go na widelec i przeciętą powierzchnią natrzeć salaterkę. Podobnie naciera się pieczeń lub kotlety przed usmażeniem. Drobno posiekany czosnek dodaje się w niewielkich ilościach do ostrych sosów sałatkowych. Czosnek roztarty z solą, orzechami i zieloną pietruszką stanowi podstawę zielonego sosu włoskiego.

Dzięki duszeniu w tłuszczu, najczęściej w oliwie lub oleju, czosnek traci swój aromat. Staje się łagodniejszy i delikatniejszy. W tej postaci występuje w potrawach z warzyw i duszonych mięs oraz w potrawach z ryb. Baranina, cielęcina i wieprzowina bardzo zyskują w smaku przez dodanie do nich czosnku. Podobnie fasola, szpinak, ziemniaki, a nawet kartoflanka. Ząbek czosnku dodaje się także do wielu marynat oraz do kiszenia ogórków.

Powiązane przepisy