BUDYŃ Z KASZY KRAKOWSKIEJ I KALAFIORA

1 szklanka kaszy krakowskiej, małe jajko, 5 dag masła lub margaryny, 4 jaja, 2 szklanki mleka, 6-8 łyżek posiekanego koperku, 1 kalafior, sól, 1 łyżeczka tłuszczu, 1 łyżka tartej bułki, 1 szklanka śmietany, 30 dag pomidorów.

Jaja umyć. Kaszę odsiać na gęstym sicie, wsypać do miski, dodać 1 jajko, wymieszać, wyłożyć na emaliowaną blachę, rozprowadzając jak najcieńszą warstwę. Trzeba uważać, żeby kasza nie pozbijała się w grudki. Blachę wstawić do lekko ogrzanego piekarnika, wysuszyć kaszę. Wyjąć z piekarnika. Ewentualne grudki rozetrzeć. Zagotować mleko z dodatkiem 1/2 łyżki masła (margaryny). Do wrzątku wsypać kaszę. Gdy zawrze, odstawić. Przykryty rondel z kaszą wstawić do garnka z wrzącą wodą. Dogotować przez 15-20 minut. Kalafior oczyścić z twardych liści, przyciąć głąb, umyć. Najlepiej włożyć na kilkanaście minut do wody zakwaszonej octem. Ugotować, wkładając do wrzącej osolonej wody. Ugotowany kalafior odcedzić, ostudzić, podzielić na różyczki. Masło utrzeć w donicy.

Ucierając, dodawać stopniowo po żółtku. Utartą masę wymieszać z ugotowaną na sypko kaszą i koperkiem, przyprawić do smaku solą. Z białek ubić pianę. Pod koniec ubijania dodać nieco soli. Sztywną pianę połączyć z kaszą, dodając jednocześnie kalafior. Przygotowaną mieszaniną napełnić formę budyniową, posmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką. Zamknąć formę, włożyć do garnka z wrzącą wodą. Utrzymywać w stanie wrzenia przez godzinę. Ugotowany budyń wyjąć ostrożnie z formy, ułożyć na okrągłym ogrzanym półmisku, polać kwaśną gęstą śmietaną, posypać koperkiem, obłożyć dookoła pokrajanymi w cząstki lub plasterki pomidorami. Podawać od razu po ugotowaniu.

Powiązane przepisy