BUDYŃ Z KASZY JAGLANEJ

1 szklanka kaszy jaglanej, 1 łyżeczka cukru, sól, 2 szklanki mleka, 5 dag masła lub margaryny, 4 jaja, 6 łyżek posiekanej zielonej pietruszki z koperkiem, 1 łyżeczka tłuszczu, 1 łyżka tartej bułki.

Kaszę jaglaną przebrać, usuwając zanieczyszczenia, umyć dokładnie w ciepłej wodzie, odcedzić. Zagotować mleko z dodatkiem łyżeczki masła, szklanki wody i soli. Do wrzątku wsypać kaszę, mieszając gotować. Gdy kasza wchłonie płyn, przykryć rondel, wstawić na 20- 30 minut do lekko nagrzanego piekarnika. Ostudzić. Jaja umyć, oddzielić żółtka. Masło utrzeć w donicy na tzw. śmietanę. Ucierając w dalszym ciągu, dodawać po sztuce żółtka. Pulchną masę wymieszać z ostudzoną kaszą i z zieleniną. Przyprawić do smaku solą. Z białek ubić pianę, pod koniec ubijania dodać nieco soli. Sztywną pianę wymieszać z kaszą. Włożyć do posmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką formy budyniowej. Formę zamknąć, wstawić do garnka z wrzącą wodą. Gotować pod przykryciem przez godzinę. Ugotowany budyń wyłożyć na ogrzany okrągły półmisek. Ozdobić listkami sałaty, pietruszki lub jarmużu. Podawać z dodatkiem sosu koperkowego, korniszonowego lub ogórkowego i z surówkami.

Powiązane przepisy