BLINY DROŻDŻOWE

30 dag mąki, 3 dag drożdży, 2 jaja, 1 łyżeczka cukru, około 2 szklanek mleka, 1-2 łyżki oliwy lub stopionego masła (margaryny), sól, tłuszcz wytopiony ze słoniny lub smalec do smażenia.

Mąkę przesiać. Jaja umyć, kolejno wylewać ich zawartość do miseczki. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać kilka łyżek letniego mleka i 2-3 łyżki mąki, wymieszać, przykryć, pozostawić w cieple. Gdy rozczyn podwoi swą objętość, dodać resztę mąki, wlewać – stopniowo mieszając – mleko. Dodać jaja oraz oliwę lub masło, osolić, wymieszać ciasto i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta smażyć bliny. Porcje ciasta wlewa się cienką warstwą na małą patelnię (średnicy 12-14 cm) z rozgrzanym tłuszczem. Rumienić po obu stronach. Usmażone bliny trzeba podawać wprost z patelni. Muszą być bardzo gorące. Podaje się je z takimi dodatkami, jak: stopione masło, kwaśna śmietana, ugotowane jaja, drobno posiekane i wymieszane ze stopionym masłem, cebula zrumieniona na maśle, śledź, kawior, sardynki. Dobór odpowiedniego dodatku uzależniony będzie oczywiście od możliwości i gustu.

Powiązane przepisy