BABKA ZIEMNIACZANA Z PIECZARKAMI

60 dag ugotowanych ziemniaków, 4 jaja, 2 łyżki tartej bułki, 2 łyżki masła, 30 dag pieczarek, 5 łyżek posiekanej zielonej pietruszki, sól, pieprz.
Jaja umyć, oddzielić żółtka. Ugotowane ziemniaki utłuc na gorąco perforowanym metalowym tłuczkiem, ostudzić i utrzeć z dodatkiem 1 1/2 łyżki masła i z posiekaną pietruszką. Pieczarki oczyścić, umyć, drobno poszatkować i udusić z dodatkiem reszty tłuszczu, połączyć z masą ziemniaczaną, dodając jednocześnie żółtka i tartą bułkę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Z białek ubić pianę. Sztywną pianę osolić i ubijać chwilę, a następnie połączyć z przygotowaną masą. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego, posmarowanego lekko tłuszczem. Zapiec w piekarniku lub prodiżu. Upieczoną babkę wyłożyć na półmisek, posypać pietruszką. Podawać z dodatkiem sosów i surówek.

Powiązane przepisy